Irvin Yalom

A híres amerikai pszichiáter, író, а Stanfordi Egyetem professzora,  Irvin Yalom 90. születésnapjához közeledve rövid áttekintést adunk egyik legolvasottabb regényéről, amely  az “Amikor Nietzsche sírt” címmel jelent meg 1992-ben.

A regény a 19. század végének kiemelkedő személyisége, a híres filozófus, Friedrich Nietzsche, és a jeles bécsi orvos, Josef Breuer életét követi nyomon. A cselekmény akkor kezdődik, amikor Lou Salomé elmegy dr. Breuerhez, hogy rávegye őt, hogy segítsen barátjának és volt szerelmének, Nietzsche-nek. Аzt gondolja, hogy Breuer majd meggyógyítja fejfájásait,de valójában megpróbál bekukucskálni a lelkébe, és meggyógyítja mentális szenvedéseit és mély magányérzetét.

Először Nietzsche bizalmatlan volt, és csak akkor, amikor őszinte beszélgetés során Breuer kezdi elárulni a legmélyebb titkait, Nietzsche elkezdi feltárni lelkét, és így a beteg-orvos kapcsolatuk igazi barátsággá növi ki magát, tudva, hogy sok közös van bennük, bár teljesen más életet élnek.

Ebben a regényben Irvin Yalom az élet értelmével kapcsolatos főbb filozófiai dilemmákat mutatja be, és módszereket ad az emberi lélekkel való összhang kialakításához, az önvizsgálathoz, az ember önmagával való találkozásához, a megismerés révén egy boldogabb és kiteljesedettebb élet kialakítása érdekében.

Hírek