Agatha Christie

Ezen a napon, 1890. szeptember 15-én született a detektívregényeiről ismert Agatha Mary Clarissa Miller Christie az angliai Torquayban.

Boldog gyermekkora volt, családjával az Ashfield birtokon élt. Mivel a környéken nem sok gyerek volt, és testvérei sokkal idősebbek voltak nála, ezért Agatha háziállatokkal és képzeletbeli barátokkal játszott. Clara, édesanyja ragaszkodott hozzá, hogy Agatha magántanuló legyen, segítettek neki az olvasás és írás elsajátításában, a számtan alapjaiban és azokban a témákban, amelyeket szeretett, valamint a zenében is, megtanult zongorázni és mandolinon játszani. Négyévesen tanult meg olvasni, az első könyvek, amelyeket elolvasott gyermekkönyvek voltak, később pedig Anthony Hope-ot, Walter Scottot, Charles Dickenst és Alexander Dimát olvasott. Tízéves korában írta első versét. Apja halála után a család anyagi helyzete megromlott, így Margaret nővére feleségül ment, Monty testvére pedig a brit hadseregben szolgált. 1902-ben anyja beíratta egy torquayi lányiskolába, de Agatha nehezen tudott alkalmazkodni a fegyelemhez. Aztán 1905-ben édesanyja Párizsban egy bentlakásos iskolába küldte, hogy fejlessze ének és zongora tudását, de úgy döntött, hogy nem elég kitartó és hiányzik a tehetség belőle és feladta azt a célt, hogy koncertzongorista és operaénekes legyen. Az iskola befejezése után édesanyjával Egyiptomba utazik, amely a gazdag britek fő turisztikai célpontja volt, és ez adja az inspirációt első történetéhez, a “The House of Beauty” megírásához. Társadalmilag aktív volt, falusi partikon vett részt, így találkozott leendő férjével, Archibald Christie ezredessel, az 1914-es háborúban. Torquay-ben nővérként dolgozott. Kórházi gyógyszertárban dolgozva számos mérgező anyaggal került kapcsolatba, amelyek később regényeiben számos gyilkosság eszközeként jelennek meg. Arthur Conan Doyle és Wilkie Collins regényeinek mintájára 1916-ban megírta első detektívregényét “A titokzatos stylesi eset” címmel, és ebben a regényben jelenik meg a széles körben ismert belga HERCULE POIROT nyomozó. Agathának inspirációként szolgáltak a belga menekült karaktereinek megalkotásához azok, akiknek a háború alatt segített a kezelésében. 1919-ben egy lánynak, Rosalindnak adott életet, majd Agatha egyre többet írt és sikeresen el is adta könyveit.

Miután feleségével 1926 decemberében vitába keveredett Archibald, elhagyta Styles-i házát, hogy a hétvégét szeretőjével tölthesse, Agatha pedig eltűnt otthonából, üzenetet hagyva titkárnőjének, amelyben kijelentette, hogy Yorkshire-ba ment. Eltűnése azonban felkavarta a nyilvánosságot, és az eszeveszett keresés ellenére senki sem tudott rájönni 11 napig, hogy hol van Agatha, sőt Conan Doyle is megpróbálta a médián keresztül megtudni, mi történt Agathával. December 14-én a yorkshire-i Herogate egyik szállodájában találták meg férje szeretője (Treesa Neele asszony) néven.

Irakba menet megismerkedett második férjével, Max Mallowannal, aki régész volt, és 13 évvel fiatalabb tőle, majd 1930-ban össze is házasodtak. Régészeti feltárásokra kísérte el, és 1934-ben elkészült a “Gyilkosság az Orient Expresszen” című regénye. A könyvről úgy gondolják, hogy az isztambuli Pera Palace Hotel 411-es szobájában íródott. Agatha többször járt ebben a szállodában. Folyamatosan visszatért, mintha valamit otthagyott volna, vagy elfelejtett volna valamit, elrejtett vagy elraktározott volna. Feltételezések szerint ott ismerkedett meg egy szeretővel, akit Walter Meyernek hívtak, és hogy a tőle kapott szerelmes leveleket és nyakláncot ott őrizte. Úgy gondolják, hogy eltűnése idején ebben a szállodában tartózkodott. Írónk, Isidora Bjelica írt róla a “Tito ágyának titka” című könyvben.

33 regény megírása után úgy döntött, hogy Hercules mellett Miss Marple karakterét is bevonja, aki 1927-ben jelent meg először a “A kedd esti klub” című novellában és Agatha nagymamája adta az ihletet hozzá. Mary Westmacott fedőnéven 1930-ban kiadta hat szerelmes regényéből az elsőt. További művei: “Gyöngyöző cián”, “Holttest a könyvtárszobában”, “Az Ackroyd-gyilkosság”, “Poirot első esetei”, “Gyilkosság a paplakban” és még sok további mű.

Karakterei filmekben és tévésorozatokban is hírnevet szereztek: “Gyilkosság az Orient Expresszen” 1974-ben és a “Halál a Níluson” 1978-ban.

Winterbrookban hunyt el 1976. január 12-én.

Hírek

Betűméret