Хенри Чарлс Буковски

Хенри Чарлс Буковски (Андернах, Немачка 16. август 1920 – Сан Педро, Лос Анђелес 09. март 1994) је био амерички писац, немачког порекла, аутор кратких прича, сценарија и песама.

Када је имао три године, са родитељима се сели у Америку, у Балтимор а затим у Лос Анђелес. Деца су му се ругала у школи због немачког акцента и начина облачења. Његов отац је бринуо због егзистенције,често је мењао послове, био незадовољан и насилнички се опходио према породици, нарочито према Чарлсу. Строгоћа и батине су претвориле малог Чарлса у стидљиво и повучено дете, у пубертету му се погоршало стање са акнама што је оставило ожиљке на лицу. Често депресиван,осећао је бес и одаје се алкохолу јер алкохол му је помагао да се спријатељи са животом. Након завршене средње школе, уписује факултет Лос Анђелес Сити Колеџ и након две године га напушта. Сели се у Њу Јорк да би постао писац. Са 24 године пише кратке приче и колумне за магазине. Писање му није донело сатисфакцију и одустаје од њега. Враћа се у Лос Анђелес и да би преживео радио је разне послове, лутао улицама и спавао у јефтиним собама. 50- их година добија посао у пошти као писмоноша. Због прекомерног пијанства је доживео блиски контакт са смрћу и након изласка из болнице одлучује да се врати писању и послу у пошти, овај пут као службеник. 1967. године пише колумну „ Забелешке маторог покварењака“ у магазину Оpen City Los Angeles. Тада његова каријера писца креће узлазном линијом.1969. власник издавачке куће Black Sparrow Press, Џон Мартин му је понудио месечну стипендију од 100$ како би се потпуно посветио писању. Важи за андерграунд писца. Због вулгарног књижевног израза и бунтовничког става према власти био је игнорисан од стране званичних књижевника и академских кругова. Узори су му били Хемингвеј, Достојевски, Робинсон Џеферс и Џон Фанте. Његова дела су аутобиографска, описује патњу и проблеме обичног човека који је очајан, несрећан, особењак, са маргине друштва, огрезлог у пороцима, на ивици лудила, емоционалног слома и материјалне беде. Најпознатији јунак је Хенри Кинаски, алтер- его Буковског и први пут се појављује у причи “ Исповести човека довољно лудог да живи са зверима“, а његову даљу судбину пратимо у делима „ Post Office“, „ Жене“„Фактотум“.

Његова остала дела су: „ Холивуд“, „Блудни син“, „Палп“.

Захваљујући збирци прича „ Приче о обичном лудилу“ снимљен је истоимени филм са Беном Газаром и Орнелом Мути. Буковски пише сценарио за филм „Барска мушица“ који је снимљен 1987. са Микијем Рурком и Феј Данавеј у главној улози. 1992. из штампе је изашла збирка песама „The last night оf the Earth Poems“ последња књига објављена за живота овог писца. Свом пријатељу и издавачу Вилијему Пакарду је написао писмо у коме каже: “ Многи људи пишу из погрешних разлога, јер желе да се прославе и привуку пажњу девојака, а да се писању треба посветити само ако је оно одабрало вас, а не ви њега. Доказ да нешто није за вас је ако морате себе да натерате да радите то, јер то је аутоматски доказ да то уопште не волите, већ се заваравате. А покушај треба да дође само ако се чини да бисте се кајали до краја живота ако се нисте опробали у нечему“. Зато на његовом гробу пише “ НЕ ПОКУШАВАЈ“. Иако је важио за преког човека тешке нарави, мачке су увек знале да га смекшају и носио их је у срцу.

Вести