Стивен Кинг

Стивен Едвин Кинг (енгл. Stephen Edwin King, 21. септембар 1947) амерички је писац, сценариста, музичар, колумниста, глумац, филмски продуцент и редитељ. Његове књиге су до сада продате у преко 350 милиона примерака, многе од којих су адаптиране у игране филмове, мини-серије, телевизијске серије и стрипове. Кинг је објавио 61 романa (укључујући седам под псеудонимом Ричард Бакман) .

Кинг је освојио Награду Брема Стокера, Свјетску награду за фантастику и награду Британског друштва за фантастику. Национална фондација за књигу му је 2003. године доделила Националну награду за књижевност.Такође је добио награде за свој допринос књижевности, на основу свог целокупног опуса, као што су Светска награда за фантастику за животно дело (2004) и Награду велемајстора, коју додељују Писци мистерије у Америци (2007).Кинг је 2015. године награђен Националном медаљом за уметност, коју додељује Национална задужбина за уметност САД за свој допринос књижевности. Кинг се сматра „краљем хорора”.

Као дете, Кинг је присуствовао трагедији када је његовог пријатеља ударио и убио воз, иако се више не сећа овог догађаја. Породица му је рекла да је, када је напустио кућу како би се играо са тим дечаком, убрзо дошао назад без речи и у шоку. Тек касније је породица сазнала за дечакову смрт. Неки критичари претпостављају да је овај догађај психолошки инспирисао Кинга за нека његова мрачнија дела, али то Кинг не спомиње у свом мемоару o писању.

Његови најпознатији романи: Исијавање, To, Кери,  Куџо,  Гробље кућних љубимаца,  Далас ’63

Вести