На данашњи дан је рођен Пауло Коељо

На данашњи дан,24.августа 1947. је рођен бразилски писац Пауло Коељо.

Потиче из веома религиозне породице. Као тинејџер желео је да постане писац и када је то саопштио родитељима,они су га сместили у болницу за ментално оболеле, из које је бежао три пута пре него што  је напунио 20 година. И поред таквог односа са родитељима, Пауло је нашао оправдање за њихов поступак, рекавши: “ Родитељи нису хтели да ме повреде, нису знали шта да раде са мном и само су ме желели спасити“.

Послушао је родитеље и уписује права и тако одустаје од свог сна  да постане писац. Али само привремено. Након годину дана студирања, напушта факултет и наставља свој живот као хипи, путујући по свету. Када се вратио у Бразил,почео је писати песме за познате бразилске певаче. Садржај тих песама се повезивао са магијом и окултизмом. Радио је и као новинар, глумац и директор позоришта. Осећао је дубоку празнину и креће путем духовности, тражећи смисао живота.1986. године креће у потрагу за оним што му је недостајало у Шпанију, у Сантијаго де Кампостелу на ходочашће.Сва дешавања и духовно буђење је описао у делу „Дневник једног чаробњака“. Затим пише књигу „Алхемичар“, „Брида“, „Анђео чувар“, „Алеф“ које је аутобиографско дело. Остала дела су: „Мактуб“, „Приручник за ратника светлости“, „Буди река која тече“ која су бестселери широм планете. У Великој Британији је други на листи од 200 најутицајнијих савремених књижевника.

Интересантна чињеница је та што су и Борхес и Коељо писали о Алефу и дали значење овом појму. Алеф је све и“ сада“ јер сада је једино што постоји и све се дешава онако како осећамо шта ће бити а не како мислимо и очекујемо.

Вести