Ирвин Јалом

У сусрет 90. рођендану чувеног америчког психијатра, професора на Универзитету Станфорд и књижевника Ирвина Јалома, дајемо приказ једног од најчитанијих његових романа “ Када је Ниче плакао“, објављеног 1992. године.

Роман прати животе истакнутих личности с краја 19. века, чувеног филозофа Фридриха Ничеа и истакнутог бечког лекара Јозефа Бројера. Радња започиње када Лу Саломе долази код доктора Бројера како би га наговорила да помогне њеном пријатељу и бившем љубавнику Ничеу, тако да се он мислити да Бројер лечи његове главобоље, а у ствари се покушати да провири у његову душу и излечи његове душевне патње и дубоки осећај самоће.

У почетку је Ниче био неповерљив и тек када је кроз искрен разговор Бројер почео да открива своје најдубље тајне и Ниче почиње да отвара своју душу и њихова веза пацијент- доктор прераста у право пријатељство сазнање да имају много тога заједницког иако у потпуности воде различите животе.

Ирвин Јалом у овом делу износи вечите филозофске дилеме везане за смисао живота и даје јасне алате за рад са људском душом, кроз интроспекцију, сусрет човека са самим собом и спознају, у циљу срећнијег и испуњенијег живота.

Вести