Агата Кристи

На данашњи дан, 15.септембра 1890. у Торкију у Енглеској рођена је Агата Мери Клариса Милер Кристи, позната по својим детективским романима.

Агата је имала срећно детињство са породицом на имању Ешфилд.Пошто није било пуно деце у комшилуку, а брат и сестра су били доста старији од ње, Агата се играла са кућним љубимцима и измишљеним другарима. Њена мајка Клара је инсистирала да се Агата школује код куће и помагали су јој у читању, писању, основама аритметике и то су били предмети које је волела, као и музику, учила је да свира клавир и мандолину. Научила је са четири године да чита и прве књиге које је читала су биле дечије а касније је читала Ентонија Хоупа, Валтера Скота, Чарлса Дикенса и Александра Диму.Са десет година је написала своју прву песму.Након очеве смрти, породична финансијска ситуација се погоршала па се сестра Маргарет удаје а брат Монти одлази да служи британској војсци.1902. мајка је уписује у женску школу у Торкију али се Агата тешко прилагођавала дисциплини. Затим, 1905. мајка је шаље у интернат у Париз да би усавршила певање и клавир.Одлучивши да није довољно упорна и да јој мањка талента, одустаје од циља да постане концертни пијаниста и оперски певач. Након завршетка школовања, путује са мајком у Египат, који је био главна туристичка дестинација за имућне Британце и то ће јој бити инспирација да напише своју прву причу „The House of Beauty“ (Кућа лепоте). Била је друштвено активна и посећивала је сеоске журке и тако упознаје свог будућег супруга пуковника Арчибалда Кристија, ратне 1914. године. Она је радила као медицинска сестра у Торкију. Радећи у болничкој апотеци, долазила је у контакт с многим отровним супстанцама које су се касније појављивале као средство многих убистава у њеним романима. По узору на романе Артура Конана Дојла и Вилкија Колинса, 1916. пише свој први детективски роман “ Загонетни случај Стајлз“ ( The Mysterious Affair at Styles) и у том роману се појављује надалеко чувени белгијски детектив ХЕРКУЛ ПОАРО. Агата је инспирацију за своје ликове налазила у белгијским избеглицама којима је она помагала у лечењу током рата. 1919. рађа девојчицу Розалинду и тада Агата све више пише и успешно продаје своје књиге.

Након свађе са супругом у децембру 1926. Арчибалд напушта кућу у Стајлсу како би провео викенд са љубавницом а Агата нестаје из свог дома оставивши поруку својој секретарици у којој пише да је отишла у Јоркшир. Међутим, њен нестанак је узбуркао јавност и упркос махнитој потрази нико није могао да сазна где се Агата налазила читавих 11 дана.Чак је и Конан Дојл покушавао да преко медијума сазна шта се догодило са Агатом. 14. децембра нађена је у хотелу у Херогејту у Јоркширу под именом мужевљеве љубавнице (Mrs Treesa Neele).

На путу за Ирак упознаје другог мужа Макса ( Max Mallowan) који је био археолог и 13 година млађи од ње и 1930. су се венчали. Она га је пратила на археолошким ископавањима и 1934. је зачет роман „Убиство у Оријент експресу“. Сматра се да је књига написана у соби бр. 411 у хотелу „Пера Палас“ у Истанбулу. Агата је у овом хотелу била неколико пута. Стално му се враћала као да је ту нешто оставила, или заборавила, сакрила или похранила. Спекулише се да се ту састајала са љубавником под именом Волтер Мејер и да су ту сачувана љубавна писма и огрлица коју је добила од њега.Верује се да је у време њеног нестанка она била баш у овом хотелу. О томе је писала наша књижевница Исидора Бјелица у књизи „Тајна Титовог кревета“.

Након што је написала 33 романа, поред Херкула одлучује да убаци лик госпођице Марпл која се први пут појавила у краткој причи „Клуб уторком увече“ 1927. а осмишљена је по лику Агатине баке.Под псеудонимом Мери Вестмакот, 1930. објављује прву од својих шест љубавних романа. Остала дела су: „Искричави цијанид“, „Леш у библиотеци“, „Убиство Роџера Акројда“, „Рани случајеви Херкула Поароа“, „Убиство у парохијском двору“ и многа друга. Њени ликови су доживели славу у филмовима и ТВ серијама, од којих смо имали прилике да видимо на нашим екранима:“ Убиство у Оријент експресу“ 1974. и“ Смрт на Нилу“ 1978. Умрла је у Винтербруку, 12. јануара 1976. године.

Вести